Лидерите на Южна Корея, Китай и Япония се срещнаха в Сеул

...
Лидерите на Южна Корея, Китай и Япония се срещнаха в Сеул
Коментари Харесай

Ключова среща: Лидерите на Южна Корея, Китай и Япония разговаряха в Сеул

Л идерите на Южна Корея, Китай и Япония се срещнаха в Сеул за първата си тристранна среща на върха от близо пет години, часове откакто Пхенян разгласи желанието си да изстреля нов шпионски спътник, предадоха Франс прес и Синхуа.

*Видеото е архивно!

" Всяко изстрелване, употребяващо технология за балистични ракети, би нарушило голям брой резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и би подкопало районния и международния мир и непоклатимост ", съобщи южнокорейският президент Юн Сук-йол в речта си при откриването на срещата, преди да организира диалози с китайския министър председател Ли Цян и японския му сътрудник Фумио Кишида. 

В отговор Ли Цян прикани Южна Корея и Япония да отхвърлят всевъзможен " протекционизъм " и обособяване от Китай, оповестяват китайски държавни медии. Икономическите и комерсиалните въпроси не би трябвало да се трансформират в политически игри или в проблеми на сигурността, добави той, представен от Синхуа.

В речта си на тристранната среща на върха в Сеул китайският министър председател Ли Цян прикани за изцяло обновяване на съдействието сред Китай, Япония и Южна Корея с " намерено отношение и транспарантни ограничения ", съобщи той съобщи, че връзките сред Китай, Япония и Южна Корея не са се трансформирали макар " дълбоките световни трансформации ".

През последните четири години светът претърпя дълбоки промени, само че не е мъчно да се откри, че измежду многочислените и комплицирани промени има и доста неща, които са останали същите, изключително желанието на страните да търсят взаимноизгодно и печелившо съдействие и стремежът на хората към мир, развиване и благополучие, както и връзките сред страните, разграничени от една водна линия, акцентира Ли.

Духът на съдействие, образуван в отговор на рецесиите, както и общата задача за поддържане на районния разцвет и непоклатимост не са се трансформирали, съобщи китайският министър председател. Той подсети, че задачата и първичният блян на съдействието сред трите страни е да се предизвиква развиването, да се укрепва източноазиатското съдействие и да се поддържат районният и международният мир и разцвет.

Премиерът похвали това, което назова рестарт на връзките с Япония и Южна Корея, до момента в който се срещаше с техните водачи за първите тристранни диалози от четири години насам, стремейки се да съживи разговора в региона на търговията и сигурността, възпрепятстван от световното напрежение. " Днешната ни среща, първа от повече от четири години, е по едно и също време рестарт и ново начало ", съобщи Ли, съгласно обява на китайското външно министерство в " Екс ", представена от Ройтерс.

Очаква се Ли, южнокорейският президент Юн Сук-йол и японският министър председател Фумио Кишида да одобряват взаимно изказване в шест области, измежду които стопанската система и търговията, науката и технологиите, междучовешкият продан и опазването на здравето и застаряващото население, заяви Сеул.  Възможно е те да се спогодят и за обновяване на тристранните договаряния за подписване на съглашение за свободна търговия, които са в застой от 2019 година насам, съгласно известия в японските медии.

По-рано Ли Цян съобщи на двустранна среща с Кишида, че Пекин е подготвен да работи с Токио за продължение на приятелския продан сред двете страни в разнообразни области, по разнообразни канали и на разнообразни равнища. Той добави, че двете страни би трябвало да работят дружно за поддържане на постоянна и гладка верига на индустриалните доставки и на световната система за свободна търговия, а развиването на всяка от тях е значимо за другата, напомня Ройтерс, като цитира изказване на китайското външно министерство.

Ли също по този начин повтори, че тайванският въпрос е " ядрото на жизненоважните ползи на Китай ", и изрази вяра, че Япония ще " извърши обещанията си и ще сътвори позитивна атмосфера за непрестанно развиване на връзките ".

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР